Jump to content
Αναζήτηση σε
 • More options...
Βρείτε αποτελέσματα που ...
Εύρεση αποτελεσμάτων στα ...
Καλώς ορίσατε! Eπισκέπτης!

Ελάτε μαζί μας τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά μας. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε θέματα, να απαντήσετε σε υπάρχοντα θέματα, και πολλά άλλα. Είναι επίσης γρήγορη και εντελώς δωρεάν, έτσι τι περιμένεις;

 • καταχωρήσεις
  28
 • σχόλια
  0
 • εμφανίσεις
  1.610

Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου

sy1awm

948 εμφανίσεις

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου (ΣΥ.ΡΑ.Λ) με έδρα τη Μυτιλήνη σύμφωνα με το καταστατικό είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που σκοπό έχει την ανάπτυξη του ραδιοερασιτεχνισμου στη Νήσο Λέσβο και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την παροχή επικοινωνιακής βοηθείας σε περιπτώσεις αναγκών προς τους κρατικούς φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια ενασχόληση με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, η οποία έχει σκοπό την αυτοδιδασκαλία, τη δημιουργία παγκόσμιας φιλίας (ανεξαρτήτου χώρας, εθνικότητας, θρησκεύματος, κουλτούρας)και την κοινωνική προσφορά με πολλούς τρόπους μεταξύ των οποίων τη παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ραδιοερασιτέχνες (radio amateurs), όπως ονομάζονται τα άτομα που ασχολούνται μετη δραστηριότητα αυτή, χρησιμοποιούν εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών (πομποδέκτεςμε τα παρελκόμενα τους), για να επικοινωνήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες σεόλο τον κόσμο ή και στο Διάστημα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνη, αλλά και με σηματα μορς, καθώς και με την βοήθεια Η/Υ. Οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανα κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν μεταδόσεις (εκπομπές)όπως αυτές του ραδιοφώνου FM η ΑΜ και δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Οι ραδιοερασιτεχνες που έπειτα από τις προβλεπόμενες εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών αποκτούν το δικαίωμα χρήσης ασυρμάτου και πειραματισμού με τα ηλεκτρονικά και τις ραδιοεπικοινωνίες δεν σχετίζονται με τους χρήστες της μπάντας πολιτών (CB) αν και πολλοί εξ αυτών πριν αποκτήσουν το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη είχαν για χρόνια ασχοληθεί με την μπάντα πολιτών (CB) των 27ΜΗΖ. Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς απλά έχουν τις απαραίτητες και προβλεπόμενες από την νομοθεσία κάθε κράτους γνώσεις και κάνουν το χόμπι τους με σεβασμό στη παγκόσμια δεοντολογία του ραδιοερασιτεχνισμου, που αποσκοπεί στην αυτοδιδασκαλία και προσφορά προς το κοινωνικό όφελος και οχι στην εκμετάλλευση των ραδιοεπικοινωνιών για εμπορικούς λόγους ή το κέρδος. Αν και τα πρώτα στοιχεία του προέρχονται από τις αρχές του 1800, ο ραδιοερασιτεχνισμός με την σημερινή μορφή του διαμορφώθηκε στις αρχές του 1900 κυρίως στην Αμερική καιμερικά έτη αργότερα στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, τα ραδιοφωνικά κύματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως εμπορικά, και έτσι οι κρατικές αρχές παραμέρισαν τους ραδιοερασιτέχνες, δίνοντάς τους μια περιοχή των βραχεων, η οποία ήταν εντελώς άχρηστη (εκείνη την εποχή ) στην οποία όμως οι ραδιοερασιτέχνες πειραματιζόμενοι, κατάφεραν να επικοινωνήσουν παγκόσμια χρησιμοποιώντας την(αυτή την μπάντα), παρά τις προβλέψεις του υπόλοιπου κόσμου και συνεχίζουν εως σήμερα να πειραματιζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους με πολλές διαμορφώσεις σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης και του διαστήματος.

Περιληπτικά, από 1/1/2013 μέχρι σήμερα 2/5/2016 πραγματοποιήσαμε τα παρακάτω:

Στο Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου έχουν εγγραφεί νέα μέλη (SV-SY) που αγαπούν και υποστηρίζουν το νησί μας. Συμφωνα με το μητρωο ο ΣΥ.ΡΑ.Λ εχει σημερα 55 μελη

Δηλώσαμε ως Λέσβιοι παρών όπως κάθε χρόνο (το 2013, 2014,2015 και 2016) στον Ελληνικό διαγωνισμό Τριαθλον με πολύ καλά αποτελέσματα προβάλλοντας μέσω του ραδιοερασιτεχνισμού το νησί μας τη Λέσβο.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στη Μυτιλήνη ο ΣΥ.ΡΑ.Λ συμμετείχε μαζί με άλλους εθελοντικούς συλλόγους στην άσκηση αντιμετώπισης σεισμού που οργάνωσε και συντόνισε η Δνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ανταποκρινόμενοι στην αποστολή και των σκοπών του καταστατικού αναλάβαμε να λειτουργήσουμε το κέντρο επικοινωνιών από την κύρια θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια σε συνθήκες εκστρατείας να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε στα HF,VHF,UHF το κέντρο Επικοινωνιών από την εναλλακτική θέση.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 βοηθήσαμε μια ακόμη φορά εθελοντικά στα θέματα ασύρματων επικοινωνιών τον Δήμο Λέσβου που μαζί με τους τοπικούς φορείς διοργάνωσε στην Αγία Μαρίνα λίγο έξω από την πόλη μας (ΣΤΟΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ) στον 3ο ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ MOUNTAIN BIKE όπως είχαμε κάνει και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στον 2ο ΑΓΏΝΑ ΜΤΒ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.

sl1.PNG

Την Κυριακή 23 Νοε 2014 φίλοι συμπολίτες μας υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου διοργάνωσαν αγώνα scramble στη πίστα της Αγ.Κυριακής (λίγο έξω από την πόλη μας) και ζήτησαν την βοήθεια μας στα θέματα επικοινωνιών. Την Κυριακή 25/10/2015 φίλοι συμπολίτες μας της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών σε συνεργασία με το LESVOSRIDE συνδιοργανώσαν τον 1ο Ποδηλατικό Γύρο Λουτρών και ζήτησαν την βοήθεια μας στα θέματα επικοινωνιών. Αποστολή μας ήταν η επικοινωνιακή κάλυψη των αγωνιστικών διαδρόμών και η βοήθεια-ενημέρωση των διοργανωτών.

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Λέσβου Μαραθώνιος Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας με την ονομασία “MTB Marathon Amali” που κάλυψε 40χλμ διαδρομής, διήρκησε 4,5 ώρες και που περιελάμβανε άσφαλτο, χωματόδρομους και μονοπάτια. Ο αγώνας ήταν μια συνδιοργάνωση του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου, της Κοινότητας Αγίας Μαρίνας και του Lesvos Ride.Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου (ΣΥ.ΡΑ.Λ) από κοινού στήριξαν την προσπάθεια αυτή και με εθελοντική εργασία συντέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.Μέλη του ποδηλατικού συλλόγου βοήθησαν στην χάραξη, τον καθαρισμό καθώς και στην σηματοδότηση της διαδρομής ενώ τα μέλη του συλλόγου ραδιοερασιτεχνών ανέλαβαν τον καθοριστικό ρολό του ελέγχου της διαδρομής κατά την διάρκεια του αγώνα, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των αναβατών αλλά και την άμεση επικοινωνία όλων των απομακρυσμένων σημείων ελέγχου με την γραμματεία. Με τον τρόπο αυτό ανά πάσα στιγμή η γραμματεία, ο αλυτάρχης και οι διοργανωτές είχαν εικόνα του σημείου που βρίσκονται οι αθλητές και μπορούσαν να επέμβουν άμεσα.

Έπειτα από προφορικό αίτημα της Δνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 14 Ιαν 2016 ο Πρόεδρος του συλλόγου ραδιοερασιτεχνης SV8AJN Πρόδρομος Μελέτογλου με τον Δντη της αρμόδιας υπηρεσίας στις 14 Ιαν 2016 (πολύ πριν ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις στο νησί μας ) μετέβηκαν σε υψηλή κορυφή της περιοχής Σιγρίου στα ΒΔ της νήσου Λέσβου για να ελέγξουν την κατάσταση και σωστή λειτουργία επαναληπτη VHF που διαθέτει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.

sr2.PNG

Τη Δευτέρα 22/2/2016 είχαμε τη χαρά να δεχθούμε στο γραφείο μας την επίσκεψη του Μυτιληνιου ραδιοερασιτέχνη Στράτου SV1JRS και της επίσης Μυτιληνιας συζύγου του, της Ειρήνης SV1OBQ που ηταν στο νησι μας για διακοπές και qrp εκπομπές.Τα QSO πάρα πολλά και οι γνώσεις κυρίως στις ψηφιακές επικοινωνίες που ¨μεταβιβάστηκαν ¨στους νέους ραδιοερασιτεχνες ακόμη περισσότερες και πολύτιμες

Τη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στις 11 το πρωί,πραγματοποιηθηκε στο Αμπελικο Λεσβου η 2η εξερευνητική εκδρομή οχημάτων 4x4 με διοργανωτή την Ομάδα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης "ΑΜΠΕΛΟΣ" και με συνδιοργανωτή τη Λέσχη Τετρακίνησης Λέσβου..Τα μελη του συλλογου μας προσφεραν την βοηθεια τους στους διοργανωτες με καθε τροπο οπως ο Ιωαννης SY8AKK ( μεσω της Λεσχης Τετρακινησης) στα θεματα διεξαγωγης του αγωνα, ο Εμμανουηλ SY8AXG στα θεματα επικοινωνιων και απο αλλη θεση αυτη τη φορα μεσω της ομαδος διασωσης η Ειρηνη σε θεματα εκτακτων αναγκων,Ο ΣΥ.ΡΑ.Λ επειτα απο προταση του μελους Στρατου SV8DTT ελαβε μερος στον αγωνα με οδηγο οχηματος τον ιδιο και συνοδηγο τον Προδρομο SV8AJN οι οποιοι μεταξυ των διαγωνιζομενων κερδισαν βασει χρονου την 2η θεση..Κάνουμε ενα ομορφο κοινωνικο χομπι και απολαμβανουμε την καθημερινοτητα μας διοτι εκτος απο τα DX και τα ηλεκτρονικα ερχομαστε σε επαφη και αλληλουποστηριξη με αλλους χομπιστες του νησιου μας

srl3.PNG

Το Σάββατο 20 Φεβ 2016 μέλη του ΣΥ.ΡΑ.Λ μαζί με την ομάδα δράσης Αγίας Μαρίνας ,τα μέλη του ΔΣ της ομάδας lesvosMTB και σε συνεργασία με το δασαρχείο συμμετείχαν στην φύτευσή σπόρων από πεύκα στο δάσος της Αμαλής.

Στις 13/3/2016 για 1η φορά στα πλαίσια των COTA (Castles on the Air) ¨ενεργοποιηθηκε¨ το Κάστρο του Μολύβου.Έπειτα από πρόταση του Ιωάννη SY8AKK και επικοινωνία του με τους διοργανωτές πετύχαμε και εξασφαλίσαμε τη καταχώρηση του κάστρου Μολυβου στους παγκόσμιους πίνακες COTA με κωδικό SV-00069.. Έτσι την Κυριακή 13/3/2016 από τις 10.00 έως τις 19.00 (ΩΕ) τα μελη του σύλλογου στα πλαίσια προβολής της Λέσβου μέσω του ραδιοερασιτεχνισμού εκπέμψαμε στα HF (βραχέα κύματα) με το διακριτικό κλήσεως SZ8LES από το Κάστρο Μολυβου.Οι συχνότητες που χρησιμοποιηθηκανε ηταν αυτές που ορίζουν παγκοσμίως οι κανόνες για τα WCA. Χρησιμοποιησαμε δυο πομποδεκτες HF (ενας για τα 40μετρα με κεραια συρματος και δευτερος για τα 20 μετρα και ανω με καθετη κεραια ιδιοκατασκευη του Ιωαννη)με τους οποιους καναμε πανω απο 200 συνομιλιες με συναδελφους ραδιοερασιτεχνες απο πολλες χωρες του πλανητη με πιο μακρινη τις ΗΠΑ στα 20 μετρα.Κάνουμε ένα όμορφο χόμπι που το απολαμβάνουμε στη καθημερινότητα μας και μέσω αυτού με τις δραστηριότητες μας προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας σε όλο τον ραδιοερασιτεχνικο κόσμο παγκοσμίως.Την επομενη φορα θα μας ακουσετε απο το Καστρο Μυτιληνης και εφοσον εξασφαλισουμε απο τους διοργανωτες το διακριτικο και απο το καστρο Σιγριου .

Επειδή είμαστε Εθελοντές αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των ανθρώπων που με αγνά αισθήματα δηλώνουν επίσης Εθελοντές..Ετσι στις 6/4/2016 στα πλαίσια συνεργασίας μας και αλληλοενημέρωσης έπειτα απο πρόσκληση των Εθελοντών Πυροσβεστών συναντηθήκαμε στο χώρο τους οπού εξηγήσαμε και εφόσον χρειάσθηκε αναλύσαμε την σωστή χρήση και αξιοποίηση του ασύρματου τους υλικού. Την ενημέρωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον Εθελοντές από την Μυτιλήνη,την Αγ Μαρινα και τον Μανταμαδο

srl5.PNG

Στις 29/3/2016 η Πυροσβεστικη Υπηρεσια πραγματοποιησε στο νησι μας ασκηση με θεμα την αντιμετωπιση σεισμου την οποια παρακολουθησαν μελη εθελοντικων συλλογων.Εκ μερος του ΣΥ.ΡΑ.Λ την ασκηση παρακολουθησε ο Αντιπροεδρος Γιασσιας Δημητριος SY8AKJ ενω μελη μας Εθελοντες Πυροσβεστες ασκηθηκαν μεσω της υπηρεσιας οπου ανηκουν.Εκτος απο τις συλλογικες αλλα και ατομικες μας ραδιοερασιτεχνικες δραστηριοτητες εμεις τα μελη του ΣΥ.ΡΑ.Λ ειμαστε παντα ετοιμοι εφοσον απαιτηθει και μεσω της Πολιτικης Προστασιας μας ζητηθει να προσφερουμε τις υπηρεσιες μας στο κοινωνικο συνολο.

Την Δευτέρα 25 Απρ 2016 στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, με στόχο το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει επίσημα την 1η Μαΐου. Στη συνεδρίαση όπου αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα τον σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Πρόδρομος Μελέτογλου (SV8AJN).Ως ραδιοερασιτέχνες και Λέσβιοι εθελοντές τηρώντας την παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία δηλώσαμε ότι σε θέματα επικοινωνιών είμαστε σε ότι απαιτηθεί στα πλαίσια του ραδιοερασιτεχνισμού στην διάθεση των αρχών,των εθελοντικών συλλόγων του νησιού μας και της Περιφέρειας Β Αιγαίου αφού άλλωστε σύμφωνα με την ΓΓΠΠ είναι ο τομέας του ΣΥ.ΡΑ.Λ.

Επειδη ειμαστε Εθελοντες αντιλαμβανομαστε την αγωνια των ανθρωπων της Πολιτειας που επιθυμουν να εχουν γνωση σωστης χρησης και καλυτερης αξιοποιησης των ατομικων τους πομποδεκτων.Ετσι στις 27/4/2016 επειτα απο επιθυμια της Δνσης Πολιτικης Προστασιας της Περιφερειας Β. Αιγαιου ο Προεδρος του ΣΥ.ΡΑ.Λ ραδιοερασιτεχνης SV8AJN Προδρομος Μελετογλου συναντηθηκε στη Περιφερεια Βορειου Αιγαιου με τους αρμοδιους Αντιπεριφερειαρχες και υπευθυνους Δντες αρμοδιων Διευθυνσεων οπου τους εξηγησε και οπου απαιτηθηκε ανελυσε την σωστη χρηση και αξιοποιηση του ασυρματου τους υλικου. -Στις αρχές Ιουλίου των ετών 2013, 2014 και 2015 από τον Όλυμπο Λέσβου δηλώσαμε την παρουσία μας και προβάλαμε τη Λέσβο μέσω του διεθνή διαγωνισμού VHF AEGEAN CONTEST στον οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές καταλάβαμε πολύ καλές μεταξύ των πρώτων θέσεις.

Στα μέσα Ιουλίου 2013 από την Ερεσό με σκοπό να προβάλουμε το νησί μας δώσαμε το παρών στον διεθνή διαγωνισμό ΙΟΤΑ contest 2013 καταλαμβάνοντας πολύ καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 από την περιοχή της Κουρτερής ,το 2014 από την περιοχή Καμάρες και το 2015 πάλι από τη περιοχή της Κουρτερής δώσαμε το παρών στον διαγωνισμό Field Day. (εκπομπή με μικρή ισχύ υπό συνθήκες εκστρατείας).

syr4.PNG

Το σχολικό έτος 2012-2013 βοηθήσαμε το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης που συμμετέχει και έχει κατ΄ επανάληψη διακριθεί στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat που γίνεται μεταξύ μαθητικών αντιπροσωπειών κρατών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Βοηθάμε όπως οφείλουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα στην βελτίωση των επικοινωνιών της αρμόδιας υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συντήρηση και επισκευή του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως επίσης και τη δημιουργία Κέντρου Επικοινωνιών στην έδρα της Περιφέρειας και στην εναλλακτική της θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 03/06/2013 ημέρα Δευτέρα, με τη βοήθεια του ΣΥ.ΡΑ.Λ (είχαν γίνει πριν οι απαραίτητες ενέργειες) για πρώτη φορά ενώθηκαν επικοινωνιακά μέσω ασυρμάτου η νήσος Λέσβος με τη νήσο Λήμνο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη να έχει σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών άμεση ασύρματη επικοινωνία με τις υπηρεσίες της στη νήσο Λήμνο (σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ εντός του τομέα δράσης του ΣΥ.ΡΑ.Λ).

Τη Τετάρτη 24 Απρ 2013 μέλη του ΣΥ.ΡΑ.Λ συμμετείχαν στην ημερίδα εργασίας με τίτλο «Συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά το 2012-2013 με τη μεθοδολογία INCA»,που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού«ΔΗΜΗΤΡΑ». -Έπειτα από επιθυμία του ΕΚΑΒ (στην τελευταία του έτους 2013 συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) οι ραδιοερασιτέχνες του Συλλόγου Πρόδρομος Μελέτογλου SV8AJN και Δημήτρης Γιασσιας SY8AKJ με τον Προϊστάμενο του ΕΚΑΒ Νήσου Λέσβου μετέβησαν στο σημείο εκπομπής του επαναλήπτη ΕΚΑΒ με σκοπό τον έλεγχο και την επαναφορά λειτουργίας του .Ο επαναλήπτης που καλύπτει επικοινωνιακά όλη σχεδόν τη Νήσο Λέσβο και πολλές περιοχές των κοντινών νησιών Χίου, Λήμνου, Ψαρών, Αγ. Ευστρατίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έπειτα από τον έλεγχο, την διαπίστωση βλάβης και αποκατάσταση της τέθηκε σε λειτουργία και αυτό, εμάς τα μελη του ΣΥ.ΡΑ.Λ μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Για την ενέργεια μας αυτή η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΑΒ απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τον ΣΥ.ΡΑ.Λ και τα μέλη του.

Έπειτα από έγγραφο αίτημα του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης αναλάβαμε επίσημα εθελοντικά τον έλεγχο σωστής λειτουργιάς και τη συντήρηση (τεχνικές γνώσεις ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας ¨1¨)του ασύρματου υλικού του ΕΚΑΒ..Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης δίνει μεγάλη μάχη κάθε μέρα και εμείς οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε σε οτι χρειαστούν στα θέματα επικοινωνιών. Την ευθύνη εκ μέρους του ΣΥ.ΡΑ.Λ ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Αθάνατος SV8LQT με την υποστήριξη του Παναγιώτη Βιεννα SY8BGG.

Έπειτα από αίτημα μας προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκρίθηκε και μας χορηγήθηκε αριθμός συσσωρευτών 12V με σκοπό την αξιοποίηση τους στους επαναλήπτες και αναμεταδότες του ΣΥ.ΡΑ.Λ (σε περιπτώσεις διακοπής παροχής ΔΕΗ κλπ) όπως επίσης και σε ραδιοερασιτεχνικες εφαρμογές στα πλαίσια έρευνας-μελέτης της διάδοσης των ραδιοκυμάτων.

syrl6.PNG

Το καλοκαίρι 2015 στη μεγάλη φωτιά της περιοχής χερσονήσου Αμαλής μέλη του συλλόγου μας ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου αξιοποιώντας το δίκτυο SW8H αγωνιστήκαν επί ώρες σε άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις άλλες εθελοντικές ομάδες η οργανώσεις που συμμετείχαν στη προσπάθεια κατάσβεσης της. -Στα πλαίσια εκπαίδευσης των νέων ραδιοερασιτεχνών της Λέσβου προετοιμάστηκε, συναρμολογήθηκε, εγκαταστάθηκε και λειτούργει για τα μελη στο γραφείο του συλλόγου πομποδεκτης βραχεων κυμματων με διπολική κεραια..

Δημιουργήσαμε στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας ένα μικρόχώρο ¨έκθεσης¨ ραδιοερασιτεχνικου επικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού (βιβλιογραφία, Ραδιοερασιτεχνικους φορητούς και επι οχήματος πομποδέκτες, ραδιοερασιτεχνικες ιδιοκατασκευες πομπών, ενισχυτών, κεραιών κλπ,) ενώ για τα θέματα γραμματείας, και θεωρητικής εκπαίδευσης των μελών αξιοποιούμε χώρο (πάνω από τα ΕΛΤΑ) στο κέντρο της πόλεως που μας έχει παραχωρηθεί από την πολιτεία.

Βοηθήσαμε μέσω ενός σεναρίου τους συναδέλφους Ραδιοερασιτέχνες του διπλανού μας νησιού της Χίου των οποίων η προσπάθεια αναγνωρίστηκε απ΄όλους. Συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη νήσο Χίο η πρωτοποριακή άσκηση πεδίου «ΣΦΙΓΓΑ2014», που αφορούσε εκδήλωση έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με σενάριο που πραγματοποίησε ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο σεισμός έγινε αισθητός σε πάρα πολλές περιοχές και κλήθηκαν οι ραδιοερασιτέχνες του νησιού να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των απαραίτητων ασύρματων επικοινωνιών στα πλαίσια των εκτάκτων αναγκών. Ο σεισμός ενεργοποίησε τις αρχές του Βορείου Αιγαίου οι οποίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) ζήτησαν την βοήθεια των ραδιοερασιτεχνών της Νήσου Λέσβου για την διατήρηση επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου με τη Νήσο Χίο.Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου αμέσως κινητοποιήθηκε και αρχικά έθεσε σε λειτουργία μικρής ισχύος αναμεταδότη UHF με τον επαναλήπτη VHF R4 της Λέσβου ώστε να υπάρχει κάλυψη από την Μυτιλήνη μετην Νήσο Χίο μέσω των VHF. Στη συνέχεια το μέλος του ΣΥ.ΡΑ.Λ Νικόλαος Τάκας(SV8JΝΜ) μετέβει στο Κέντρο επικοινωνιών πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ενεργοποίησε τους ασυρμάτους του με σκοπό την επικοινωνία με την νήσο Χίο μέσω των ραδιοερασιτεχνικων επαναληπτών και αναμεταδοτών όπως και μέσω του επαναλήπτη φωνής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώ άλλα μέλη εγκατέστησαν στην οροφή του κτιρίου διπολική κεραία HF για την επικοινωνία (μέσω των ραδιοερασιτεχνών) με την ΓΓΠΠ και την νήσο Χίο..Ήταν μια Άσκηση που όμοια είχε πραγματοποιηθεί και συμμετείχαμε το 2013 στη Λέσβο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Για την υλοποίηση του σκοπού αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΥ.ΡΑ.Λ με σκοπό την υποβοήθηση του Δ.Σ. και τον επιμερισμό των απαραιτήτων εργασιών μεταξύ των μελών πτυχιούχων ραδιοερασιτεχνών συγκροτήθηκαν επιτροπές κατά τομέα εργασίας,που απαρτίζονται υποχρεωτικά από μέλη του Συλλόγου και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για το διάστημα θητείας του Δ.Σ. -Για τα θέματα πολιτικής προστασίας έγινε από το Δ.Σ. ορισμός των μελών στους τομείς όπου θα βοηθήσουν για την επικοινωνία μεταξύ των λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών και εθελοντών. Συγκεκριμένα για την υλοποίηση του σκοπού ουσιαστικής παροχής εθελοντικής βοήθειας προς την Πολιτεία σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών,ανάλογα της καταστάσεως (όπου αρχικά απαιτηθεί) τα μέλη του ΣΥ.ΡΑ.Λ (που θα είναι αποδεσμευμένα από εμπλοκή τους μέσω των υπηρεσιών η εργασιών τους που πιθανόν ανήκουν ) θα δραστηριοποιηθούν και θα βοηθήσουν στο τομεα που ηδη γνωριζουν. Λοιποί Ραδιοερασιτέχνες και υποψήφιοι ραδιοερασιτέχνες μελη του ΣΥ.ΡΑ.Λ που γνωρίζουν ήδη τον τομέα κάλυψης ανάλογα την κατάσταση και εξέλιξη αυτής θα δραστηριοποιηθούν βάσει οδηγιών του Εφόρου Εκτάκτων Αναγκών Παναγιώτη SV8JNK αρχικά όπως: Αρχικά (1η ενέργεια) θα αξιοποιηθούν το RU98 του ΣΥΡΑΛ (για την πόλη της Μυτιλήνης) και ο επαναληπτης VHF της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η συχνότητα 144.850 με υποτονο 107,2 για Κόλπο Καλλονής, Κεντρικά, Ανατολικά,Βόρεια,ΒΑ και ΒΔ και η συχνότητα 145,275με υπότονο 107,2 για Ανατολικά, Νότια και περιοχή κόλπου Γέρας. Ανάλογα της καταστάσεως θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος επαναληπτης η αναμεταδότης όπως πχ το R2 της Μυτιλήνης, το R4 της ΕΕΡ από το όρος Όλυμπος, το R0 της γειτονικής Χίου και κάθε άλλος σε λειτουργιά που μπορεί να φανεί χρήσιμος ανα περιοχή όπως ο επαναληπτης φωνής UHF με υποτονο 107,2 (εκτάκτων αναγκών φορητός η επι οχήματος συναρμολόγησης sv8ajn) που διαθέτει ο σύλλογος μας.

Διαθέτουμε στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας και εκτάκτων αναγκών τοπικό για την πόλη της Μυτιλήνης και γύρω περιοχές επαναληπτη UHF (συναρμολόγησης μελών του ΣΥ.ΡΑ.Λ) με διακριτικό SW8H στη συχνότητα 439.350 με διαφορά -7600 και υποτονο 107,2 (IARU UHF REGION1 BAND PLAN κωδικός RU98) όπως επίσης και δυο αναμεταδότες στο όρος Λεπετυμνο με συχνότητα λειτουργίας την 144.850 και υποτονο 107,2 και στην Κουρτερη (Αμαλη) με συχνότητα λειτουργίας την 145.275 με υποτονο 107,2

Λειτουργούμε μέσω διαδικτύου (internet) κόμβο echolink με το διακριτικο SZ8LES-L.

Διαθέτουμε στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας και εκτάκτων αναγκών τοπικό για την πόλη της Μυτιλήνης και γύρω περιοχές επαναληπτη VHF συναρμολόγησης μελών του ΣΥ.ΡΑ.Λ ο οποίος θα αξιοποιηθεί αναλόγως οπου απαιτηθεί. Δοκιμαστικά λειτούργει στην συχνότητα 145.650 (-600) και υπότονο 107,2 από τη θέση Καμάρες Μυτιλήνης σε χώρο που μας διατέθηκε επίσημα (έπειτα από αίτημα μας) με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ.

syrl7.PNG

Και συνεχίζουμε με:

την συμμετοχή μας στην Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε πραγματικές συνθήκες με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ» που πραγματοποιείται στη Λέσβο κάθε χρόνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

την συμμετοχή μας (με τελευταια προ ημερων) στις συνεδριάσεις τών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου και συγκεκριμένα όπως: 1. την Τρίτη 24 Μαρ 2015 στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, με στόχο το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει επίσημα την 1η Μαΐου. Στην συνεδρίαση όπου αναπτύχτηκαν και συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα τον σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος SV8AJN Πρόδρομος Μελέτογλου. Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών αξιοποιώντας σύγχρονα αλλά απλά συστήματα συλλογής δεδομένων και ενημέρωσης- αξιοποίησης από τις αρμόδιες αρχές. Όπως διαπιστώθηκε στην παραπάνω μελέτη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι βασικές ραδιοερασιτεχνικές γνώσεις και εφαρμογές πρωτοκόλλων όπως και συζητήθηκε. Ως ραδιοερασιτέχνες και Λέσβιοι εθελοντές τηρώντας την παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία δηλώσαμε ότι σε θέματα επικοινωνιών είμαστε σε ότι απαιτηθεί στα πλαίσια του ραδιοερασιτεχνισμού στην διάθεση των αρχών και των εθελοντικών συλλόγων του νησιού μας και της Περιφέρειας Β Αιγαίου αφού άλλωστε σύμφωνα με την ΓΓΠΠ είναι ο τομέας του ΣΥ.ΡΑ.Λ. 2. Την Τετάρτη 18 Μαρ 2015 έπειτα από πρόσκληση της αντιδημάρχου αρμόδιας των εθελοντικών οργανώσεων της Νήσου Λέσβου ο σύλλογος μας συμμετείχε στην συνάντηση γνωριμίας της δημοτικής αρχής Δήμου Λέσβου με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας. Στην συνάντηση τον σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος SV8AJN Πρόδρομος Μελέτογλου μαζί με το μέλος SY8BGG Παναγιώτη Βιεννά που είναι ο υπεύθυνος ραδιοερασιτέχνης παροχής βοήθειας από πλευράς του ΣΥ.ΡΑ.Λ προς τον δήμο Λέσβου. Εκφράστηκαν απόψεις και συζητήθηκαν αρκετά ουσιαστικά θέματα. Ως ραδιοερασιτέχνες και Λέσβιοι εθελοντές τηρώντας την παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική δεοντολογία δηλώσαμε και αυτή τη φορά ότι σε θέματα επικοινωνιών είμαστε στην διάθεση των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας. .

την βοήθεια μας προς τον Δήμο Λέσβου και τους Εθελοντές Πυροσβέστες του νησιού μας για την βελτίωση των ασυρμάτων επικοινωνιών τους.

Μαθήματα της ύλης εξετάσεων Ραδιοερασιτεχνη για τα ενδιαφερόμενα μέλη όπως και μη μέλη που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ραδιοερασιτεχνισμο και ενδιαφερομένων μελών εθελοντικών συλλόγων του τόπου μας που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού .

syrl8.PNG

Τη βοήθεια προς τους νέους και τις νέες του τόπου μας που θέλουν να γίνουν Ραδιοερασιτεχνες με ύλη, βοηθήματα και προγράμματα όπως του συναδέλφου ραδιοερασιτεχνη καθηγητή πληροφορικής Παναγιώτη Κουτσελη SV8JNK.

Πραγματοποίηση εκπαίδευσης ραδιοθεωρίας αλλα και πρακτικής πρός τα μέλη με διάφορα θέματα όπως ¨Γνωριμία με τον κώδικα Μορς¨ ,την κατασκευή ραδιοερασιτεχνικου εξοπλισμού και εγκατάστασης. ανάπτυξης και συντήρησης ραδιοερασιτεχνικών επαναληπτών και αναμεταδοτών .

Διάθεση στο σύλλογο για χρήση από τα μέλη ραδιοερασιτεχνικου εξοπλισμού όπως πομποδέκτες, κεραίες, Η/Υ και λοιπά παρελκόμενα.

με ραδιοερασιτεχνικες εξορμήσεις στα κοντινά βουνά και ενεργοποιήσεις κορυφών SOTA.

με παρουσιάσεις ραδιοερασιτεχνικών και ραδιοπειραματικών ιδιοκατασκεύων των μελών προς αξιοποίηση όπως κεραίες, τροφοδοτικά κ.α

Με Εκτίμηση SV8AJN (Πρόεδρος ΣΥ.ΡΑ.Λ)0 Σχόλια


Recommended Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.

Eπισκέπτης
Προσθέστε ένα σχόλιο ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...